Skip to main content

Dwalend door de straten ontdek ik steeds iets nieuws. Ik woon nu inmiddels ruim zestien jaar in Tilburg, dus elk hoekje is wel ontdekt. Althans, dat zou je zeggen. Toch loop ik nog steeds regelmatig als een soort toerist door de stad (oké, zonder camera dan wel). Wat valt me op en waar kom ik terecht? Heel verfrissend om zo nu en dan te doen, ik kan het iedereen aanraden. Pop Up Cinema programmeert deze zomer een aantal mooie films over de citytrip en dat was een goede reden voor mij om eens een reisblog over mijn eigen stadje te schrijven.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

Volg ons op Instagram

Ontdek waarmee we ons bezig houden!

Door naar Instagram

Like ons op Facebook

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en events

Door naar Facebook

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”https://www.popupcinema.nu/programma/lijst/” text=”Programma Zomerfilms” color_override=””]

Door: Iris van den Boezem

Het Tilburg van na de oorlog

Tilburg moet hard knokken om bij toeristen en andere mensen van buiten de stad in het gerief te komen. “Is Tilburg ook gebombardeerd in de oorlog?” vroeg een Rotterdamse vriendin me bijvoorbeeld ooit, terwijl we samen over de Spoorlaan liepen. En ik mijn stad maar weer verdedigen: dat er in de jaren zestig een stomme burgemeester was geweest die alles wat mooi en oud was tegen de vlakte had laten gooien.

Maar waarom zou ik Tilburg verdedigen? Mijn stad is namelijk super leuk, en het wordt er steeds leuker. Vooral die hoekjes en gaatjes die Tilburgers zelf soms ontgaan. En omdat de zomermaanden bij uitstek geschikt zijn om buiten te chillen, tip ik je hier over een paar van de mooiste buitenplekken in Tilburg (in willekeurige volgorde).

De tuin van Museum De Pont

Toegegeven: dit is geen originele tip voor de citytrip. De Pont staat absoluut in alle to-do lijstjes van mijn stad. Maar ben je weleens in die prachtige tuin achter het museum geweest? Sinds de verbouwing van het museum zijn er veel ramen aan de kant van het restaurant en in de nieuwe vleugel bijgekomen. Hierdoor is de museumtuin veel beter bij het museum betrokken en dat maakt de beleving alleen maar fijner. Dus als je toch dat prachtige museum bezoekt, loop ook even naar buiten en ontdek er de Perzische slaapboom, de Europese blazenstruik of de zeldzame Eenbes.

Tuin Museum De Pont (foto: Babette Kort)

De Lustwarande

Ik weet nog dat ik er bijna per ongeluk tegenaan liep. Ik studeerde aan Tilburg University en ergens in de zomermaanden werkte ik in de bibliotheek op de campus aan mijn scriptie. Het was natuurlijk heerlijk weer, dus toen ik pauze nam liep ik de Oude Warande in. Met mijn hoofd nog bij mijn scriptie botste ik bijna tegen een reusachtige sculptuur. Een soort zwarte, glimmende muur blokkeerde plots mijn pad.

Elk jaar organiseert Fundament Foundation Lustwarande – een internationale buitenexpo met sculpturen en beelden in één van de oudste sterrenbossen in Nederland. En wat het extra leuk maakt: het is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een heuse speurtocht. In dit barokke wandelpark uit de 18de eeuw zijn de beelden namelijk niet altijd even makkelijk te vinden. Heb je er toch één gevonden? Geniet dan van de bijzondere lichtval op de objecten, en kom ook eens een keer ‘s avonds of juist heel vroeg in de ochtend terug. Vanaf 23 juni bezoek je de nieuwste editie genaamd Hybrids.

Kunstwerk van Oliver Laric op Lustwarande (foto: Babette Kort)

Stadscamping Tilburg

De Tilburgse stadscamping moest dit jaar verhuizen. Op het oude van Gend en Loos terrein wordt as we speak gewerkt aan een prachtig nieuw park. Heerlijk, natuurlijk. Maar ook de verhuizing van de stadscamping brengt een leuk effect met zich mee. Op de huidige locatie – het complex van T.S.V. NOAD aan de Melis Stokestraat- voel je je echt even toerist in eigen stad (ik wel, tenminste). Sla er je tentje op (of huur er een volledig ingerichte tent), neem je gaspit, bbq en wat vrienden mee en vier vakantie in Tilburg-Oost. Of loop er eens binnen tijdens een evenement. Buurtcamping, Draaimolen Festival of tijdens Festival Circolo. Toffe sfeer gegarandeerd!

De buurtcamping van Stadscamping Tilburg op locatie Mundial 2018 (foto: Babette Kort)

Pop Up Cinema Zomerfilms

Aan het rijtje mag de heerlijke stadstuin van Theater De NWE Vorst als citytrip natuurlijk niet ontbreken. Deze zomer geniet je er – gratis en voor niets – opnieuw van prachtige Pop Up films. Welke films dit jaar precies op de rol staan blijft nog even geheim, maar we weten in ieder geval dat we wekelijks gaan citytrippen. En hoe! Istanbul bekijk je door de ogen van vierpotige harige wezentjes, in Bretagne volgen we een oude vrouw op een verlaten strand en in Timboektoe zien we hoe in de woestijn een veehouder, zijn familie en zijn buurtgenoten plotsklaps onder het juk van Jihadisten terechtkomen. Just to name a few. Ik weet het wel: op een kleedje, met lieve vrienden erbij en een wijntje in de hand maak ik deze zomer vanuit mijn eigen stad een bijzondere wereldreis. Ga je mee?

Zomerfilms in de tuin van Theater De NWE Vorst (foto: Maureen Prins)